Western science and Indigenous wisdom: Is integration possible, practical, plausible? - Morgan, Kēpa; Manuel, Robyn (New Zealand Science Review, 2020)
his article contrasts and compares Western science and Indigenous Knowledge or wisdom, discussing their origins, essential features and how they might engage and speak to each other across cultures. In order to explore this interface, it is necessary to examine the epistemological origins of each knowledge system and the societal drivers that shape them. From this it is possible to examine how science and traditional wisdom have interacted during the processes of colonisation, and how they might better engage entering a time of post-colonisation change. Furthermore, it is possible to see how these knowledge systems might integrate in an ongoing way. Ka whakatauaro, ka whakataurite hoki tēnei tuhinga i te mātau-ranga taketake ki te pūtaiao Pākehā, me te āta wānanga hoki i ō rāua ake orokohanga mai, i ō rāua ake tino āhuatanga, ka mutu i te huarahi e pōwhiri tahitia ai, e kōrero tahi ai hoki tētahi ahurea ki tērā atu. E wānangahia ai tēnei pōwhiri tahitanga, me tino aromātai ngā orokohanga mai o te mātauranga o tēnā, o tēnā o ngā kete mātauranga me ngā āhuatanga ā-tangata e mirimiri nei i ō aua kete. Mā tēnei e taea ai te āta whakatewhatewha, kua pēhea rānei ngā pōwhiri tahitanga i e wā o te whānako whenua, me te pātai anō ka pēhea rānei ngā pōhiri tahitanga i ēnei rā o muri mai e huri nei te ao. Āpitihia atu ki reira, ka taea te kite ka pēhea rānei te tūhono tahitanga o ēnei puna mātauranga ā haere ake nei.